Koolhydraatarme zuurkool ovenschotel

Van zuurkool kun je niet alleen heerlijk stamppot maken, maar ook heerlijke ovenschotels. Wanneer je de aardappelpuree vervangt door bloemkoolpuree bespaar je heel veel koolhydraten.

Aantal porties:
4

Bereidingstijd: 50 min. (incl. 30 min oventijd)

Koolhydraten per portie: 21,8 gram
Kcal per portie:
391
Vet per portie:
23,5 gram
Eiwitten per portie:
36 gram
Vezels per portie:
6

Geschikt vanaf fase: 2

Benodigdheden:
1 bloemkool (600 gram), in roosjes gesneden

250 gram zuurkool
100 gram (magere) spekjes
400 gram tartaar
1 bakje champignons, in stukjes gesneden
2 theelepels mosterd
2 theelepels sambal
3 theelepels kerriepoeder
snuf nootmuskaat
Roomboter, ongezouten
80 gram geraspte kaas

Bereidingswijze:
Kook de bloemkool in een pan met water iets zachter dan beetgaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de tartaar ondertussen rul in een koekenpan met de roomboter.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
Bak de spekblokjes in een aparte pan zonder vet.
Voeg de champignons, mosterd, sambal en kerriepoeder toe aan de tartaar, bak dit even door.
Giet de bloemkool af en pureer deze met een staafmixer tot een puree.
Doe vervolgens de nootmuskaat bij de bloemkoolpuree.
Schep het tartaarmengsel in een ovenschaal zonder het vleesvocht.
Mix de spekjes door de zuurkool en verdeel dit over de tartaar.
Verdeel vervolgens de bloemkoolpuree over de zuurkool.
Strooi tenslotte de geraspte kaas over zuurkool.
Zet de ovenschotel vervolgens 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat de kaas een mooi goudbruin korstje vormt.

Eet smakelijk!

Tip: In plaats van bloemkoolpuree kun je ook knolselderijpuree gebruiken voor een kruidigere smaak.

P.S. We zijn benieuwd wat je van dit recept voor koolhydraatarme zuurkool ovenschotel vindt. Laat het ons weten door een berichtje achter te laten in het reactieveldje onder aan deze pagina. We horen graag van je!

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 antwoorden op “Koolhydraatarme zuurkool ovenschotel”

  1. Gaat zo de oven in! Ik heb alleen rundvlees gebruikt want dat had ik nog! Runderwangen gestoofd met ui wortel, en wijn , nou zal ook best goed smaken op deze manier. je hoort t straks

  2. net gegeten maar we vonden het errrug pittig!! Pfffff maar de smaak was heerlijk! Volgende keer minder sambal ,ik had Surinaamse , dat was echt te heet!!!!

  3. Hallo Eveline,
    Als ik de spekblokjes en de kaas weglaat, is het recept dan ook geschikt voor fase 1A? Eventueel een beetje rookzout gebruiken voor de rooksmaak?
    Groet,

    Yvonne

    1. Hoi Yvonne,

      Dat zou inderdaad kunnen. Let er wel op dat je in fase 1 maar 100 gram bloemkool per eetmoment mag.

      De spekjes kun je evt. vervangen door hamblokjes. Voor meer smaak zou je ook zuurkool met kruiden kunnen kiezen.

      Eet smakelijk!

      Groetjes,
      Eveline

  4. Makkelijk te maken en lekker pittig en smaakvol. Heb nu voor twee dagen gemaakt en ga dit zeker vaker maken.

  5. Erg lekker….sambal eruit gelaten ..pittige kerriepoeder gebruikt en de bloemkool in bouillon gekookt…dit is een blijvertje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *