7 eyeopeners die je MOET weten over vlees en afvallen

Het valt mij op dat er heel veel misverstanden zijn over vlees en afvallen. Zonde, want op deze manier word je erg beperkt in je keuze en is de kans een stuk kleiner dat jij je streefgewicht zult behalen én behouden.

In mijn praktijk merk ik dat veel mensen bepaalde soorten vlees niet eten. Dit omdat ze denken dat het vet is, terwijl het in werkelijkheid juist mager is. Of dat ze juist vet vlees eten, omdat ze denken dat het mager vlees is. En dat is niet eens zo vreemd, want we worden in de winkel regelmatig misleid. Wist je bijvoorbeeld dat extra mager gehakt, vaak vetter is dan mager gehakt?!?!

Daarom heb ik in deze blog 7 feiten over vlees op een rij gezet die je helpen om je streefgewicht sneller te behalen én te behouden.

1. Let op je portiegrootte en lees het etiket

Vlees is een bron van eiwit, B-vitamines, vitamine D, ijzer en zink. Vanaf 12 jaar is 100-120 gram vlees, vis of vleesvervangers en 1 à 2 plakjes vleeswaren per dag voldoende. Dierlijk vet in vlees is rijk aan verzadigd vet dat de kans op hart- en vaatziekten vergroot en veel calorieën levert. Kies daarom bij voorkeur voor magere vleessoorten en let op je portiegrootte.

Magere vleessoorten in de supermarkt kun je herkennen aan het etiket. Als dit aangeeft dat het minder dan 10 gram vet per 100 gram bevat dan is het mager. Bij de slager kun je dit navragen bij het personeel.

2. Mager vlees is niet altijd mager

‘Wacht even Eveline, ben je niet helemaal lekker? De aanduiding ‘mager’ op de verpakking van vlees betekent toch dat het mager vlees is? Dat is wel zo logisch.’

Supermarkten mogen momenteel gehakt ‘mager’ noemen wanneer het minder dan 15 procent vet bevat. De Consumentenbond pleit voor een verlaging van dit percentage naar 10 procent. Voor extra mager gehakt zijn helaas geen wettelijke regels.

Shocking! Het ‘extra mager’ gehakt dat sommige supermarkten verkopen bevat volgens de Consumentenbond vaak meer vet dan de onderzochte soorten ‘mager’ rundergehakt!

De maximale hoeveelheid vet in vlees volgens de Warenwet:

  • Gehakt: niet meer dan 25% 
  • Mager gehakt: niet meer dan 15%
  • Tartaar: niet meer dan 10% 
  • Gehakte biefstuk, zoals Duitse biefstuk: niet meer dan 6% 
  • Magere vleesproducten: niet meer dan 20% 

Is vlees kankerverwekkend?

3. Rundvlees is niet altijd mager en varkensvlees is niet altijd vet

Regelmatig merk ik dat veel mensen alleen rundvlees eten, omdat ze denken dat dit altijd mager vlees is. Maar kijk maar eens goed naar onderstaande tabel. Rundergehakt en hamburgers zijn bijvoorbeeld enorm vet.

Varkensvlees daarentegen wordt vaak gemeden, omdat gedacht wordt dat het altijd vet is, maar kijk eens naar de ongepaneerde schnitzel of het varkenshaasjes, deze zijn heel mager.

4. Worst is vet, zout en bewerkt

De term ‘worst’ betekent in de meeste gevallen dat het om vet, bewerkt en zout vlees gaat. Probeer dit daarom zo veel mogelijk te vermijden. Uitzondering op de regel is biefstukworst. Dit is wel een magere worstsoort.

Let op, ook magere en extra magere rookworst zijn vet. Kijk maar eens in de tabel hieronder.

Bewerkt vlees kankerverwekkend

5. Gehakt is vet (ook mager gehakt en kipgehakt!)

Ook voor de term ‘gehakt’ geldt dat het vaak om vet vlees gaat. Ook mager, extra mager of kipgehakt zijn helaas vet.

6. Vel, marinades en paneermeel maken vlees extra vet

Kip en gevogelte zijn vaak mager. Het vel, marinades en paneermeel maken het vlees vaak een stuk vetter. Gelukkig bestaan de meeste marinades uit olie (onverzadigde vetten) en kun je minder vet bij de bereiding gebruiken waardoor dit een deel van het vet compenseert. Wel bevatten marinades vaak veel zout. Wil je graag gemarineerd vlees dan kun je dit het beste zelf marineren met wat olie en kruiden.

7. Vette vis is minder vet dan vet vlees

Vette vis bestaat uit meer dan 5 procent vet. De meest vette keuzes zijn onder andere makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en zalm.

Deze vette vissoorten bevatten c.a. 16 gram vet, een stuk minder vet dan de meeste vette vleessoorten, waarvan ook nog een deel bestaat uit de gezonde omega 3 vetzuren.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op hart en vaatziekten. 
Het is daarom aan te raden minimaal 1 keer per week vette vis te eten.

Vleeswijzer - Wat is mager vlees?*Bovenstaande waarden zijn een indicatie en kunnen per aanbieder verschillen.

Je kunt bovenstaande tabel hier als PDF bestand downloaden, bijvoorbeeld om te printen.

Mager vlees: 0 tot 10 gram vet
Middel vet vlees: vanaf 10 tot 13 gram vet
Vet vlees: vanaf 13 gram vet of meer

Ik ben heel benieuwd of jij andere keuzes gaat maken naar aanleiding van deze blog. Laat je me het weten door een berichtje achter te laten in het reactieveldje onderaan de pagina?

Meer lezen over vlees en het effect hiervan op je gezondheid?
Lees dan ook mijn blog: Vlees eten net zo kankerverwekkend als roken?

Bronnen:
Consumentenbond.nl
Voedingscentrum.nl
Ah.nl
Jumbo.com

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *