Waarom je gewicht niet altijd een goede graadmeter is voor resultaat

Moet jij ook bekennen dat je dagelijks op de weegschaal staat en je gemoedstoestand de rest van de dag afhangt van het getal op de weegschaal? Ik maak het regelmatig mee in mijn praktijk. Je hebt flink je best gedaan en je weet zeker dat je afgevallen bent, maar de weegschaal zegt iets anders. Hoe kan dat nou? Ik heb goed nieuws voor je. Het getal op de weegschaal is niet altijd een goede graadmeter. In deze blog leg ik je uit hoe dat komt en wat je dan wel kunt meten.

Je lichaam bestaat uit meer dan alleen vet

Dat betekent dat wanneer je afvalt of aankomt, dit niet altijd alleen vet is. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Je vochtmassa kan van dag tot dag en zelfs van minuut tot minuut variëren. Dit komt bijvoorbeeld, doordat je zojuist gegeten of gedronken hebt. Drink je een halve liter water, dan kom je een halve kilo aan. Is dat erg? Nee helemaal niet!

Andere factoren die je vochtbalans kunnen beïnvloeden zijn:

Hormonen
Hormonen kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn als je ongesteld moet worden. Dit kan vaak 1-2 kg verschil maken. Maar ook een slechte nachtrust kan je hormoonbalans beïnvloeden en uiteraard ook de overgang.

Zout inname
Je bent bijvoorbeeld uit eten geweest en de volgende dag weeg je ineens een kilo meer terwijl je toch echt niet veel gegeten hebt. Het kan zijn dat je wat meer zout binnen gekregen hebt waardoor je meer vocht vasthoudt en je gewicht toeneemt.

Het eten van veel koolhydraten
Als je op een koolhydraatarm dieet bent en je hebt een keer toch wat meer koolhydraten gegeten dan kan het zijn dat je wat meer vocht vasthoudt. Je lichaam kan namelijk een kleine voorraad koolhydraten opslaan in je lever en je spieren. Dit wordt glycogeen genoemd. Als je op een strikt koolhydraatarm dieet bent is je glycogeen voorraad leeg. Zodra je weer wat meer koolhydraten gaat eten vul je deze voorraad weer aan. Iedere gram glucose die je opslaat als glycogeen houdt ook 3 gram vocht vast. Hierdoor lijkt het alsof je flink bent aangekomen. Echter zodra je weer weinig koolhydraten eet, verlies je dit vocht ook weer.

Warm weer
We kennen het allemaal, het wordt warm en je krijgt dikkere vingers en voeten. Je ringen gaan wat moeilijker af en je schoenen zitten wat strakker. Allemaal tekenen dat je vocht vast houdt.

Kan het ook zijn dat mijn spiermassa is toegenomen?

Wanneer je een paar keer per week aan krachttraining doet (dus flink met gewichten aan de slag gaat en niet alleen fietst of op de crosstrainer staat) dan kan je spiermassa inderdaad toenemen. De spiermassa aanmaak wordt echter vaak overschat. Uit onderzoek blijkt dat mannen die 2-3 keer per week flink aan de slag gaan met krachttraining niet meer dan 2 kg spieren per half jaar aankomen. Bij vrouwen is dat niet meer dan 1,3 kg.* De toename van spiermassa is daarom vaak helaas geen reden waarom je niet afvalt of aankomt. Laat dit echter geen reden zijn om te stoppen met krachttraining. Want onderzoek wijst ook uit dat mensen die meer bewegen gemakkelijker op gewicht blijven op de lange termijn.

Handige tips en “weetjes” ter geruststelling

Weeg jezelf altijd in de ochtend als je opstaat. Om de invloed van voedsel en drank zo klein mogelijk te maken is het verstandig om altijd in de ochtend te wegen. Het verschil tussen een avond en een ochtend meting kan wel 1-2 kg zijn.

Kijk niet alleen naar je gewicht, maar ook naar de verhouding, vet en vocht. De kans is groot dat je meer vocht vasthoudt.  In mijn praktijk gebruiken we hiervoor een professionele weegschaal die dit kan meten. Veel consumenten weegschalen zijn helaas wat minder betrouwbaar. 

Bedenk dat wanneer je in een dag tijd een kilo bent aangekomen dit onmogelijk puur vet kan zijn. Dit moet vocht zijn. Om een kilo lichaamsvet aan te komen moet je namelijk 7000 kcal extra eten.

Meet ook je tailleomvang. Samen met de verhouding vocht en vet zegt dit meer dan alleen je gewicht.

Ga niet dagelijks of meerdere malen per dag op de weegschaal staan. Ik weet dat het moeilijk is, maar toch wil ik je vragen om dit eens te proberen. Je zult merken dat je humeur er een stuk beter van wordt.

Heb je vragen of aanvullende tips naar aanleiding van deze blog? Laat het ons weten door een berichtje achter te laten in het reactieveldje onder aan deze pagina. We horen graag van je.

* Bron: www.mkatan.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *