Wat kun je doen tegen enorme trek vlak voor je menstruatie?

Je kent het vast wel, ineens lijkt het of je bezeten bent door eten. Je gewicht blijkt ook nog eens flink te stijgen en je humeur daalt onder het vriespunt. En na een paar dagen weet je ineens hoe het komt. Je bent ongesteld!
Helaas is er in de literatuur weinig over het fenomeen ‘menstruatie honger’ te vinden. Toch heb ik een aantal tips voor je waarvan ik in de praktijk gemerkt heb dat ze goed werken.

De toename in gewicht vlak voor je menstruatie komt trouwens vaak doordat je wat meer vocht vasthoudt. Maak je hier niet te druk om, want dit vocht verlies je vaak tijdens of na je menstruatie.

1. Wees voorbereid

Heb je een regelmatige cyclus? Noteer dan in je agenda wanneer je ‘menstruatie honger’ kunt verwachten. Op deze manier word je minder overvallen en kun jij je beter voorbereiden.

2. Gebruik je menstruatie niet als excuus

menstruatie hongerHet is heel verleidelijk om ‘menstruatie honger’ aan te grijpen om helemaal los te gaan op bijvoorbeeld je favoriete chocolade. Vooral als je al gezwicht bent voor wat lekkers, is de kans groot dat je denkt ‘’Het maakt nu toch niets meer uit’’. Probeer dit excuus niet aan te grijpen als vrijbrief, want dat maakt het alleen maar moeilijker om na je menstruatie de draad weer op te pakken. En bedenk dat je geen slapjanus bent als het een keer wat minder gaat dan je zou willen.

3. Plan tijd voor jezelf in

Verwen jezelf met tijd voor jezelf, in plaats van met snoep en snacks. Plan een leuke activiteit met een vriendin, koop een leuk tijdschrift of plan een avondje helemaal voor jezelf met je favoriete serie. Leg de lat deze dagen niet te hoog voor jezelf, hiermee voorkom je dat jij jezelf zielig gaat voelen en jezelf gaat belonen met iets lekkers.

4. Bedenk dat het tijdelijk is

Het goede nieuws is dat dit hongergevoel na een paar dagen ook weer overgaat. Hou dus vol!

5. Houd je bloedglucosespiegel stabiel

Voorkom dat je nog meer honger krijgt door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit doe je door veel vezels te eten, voldoende eiwitten en vetten en zo min mogelijk snelle koolhydraten. In deze video krijg je meer uitleg over snelle en langzame koolhydraten en wat het effect is op je gezondheid.

Wil je meer weten over een koolhydraatarm dieet? In mijn blog ‘De voordelen van een koolhydraatarm dieet’ vertel ik je hier alles over.

6. Ga op tijd naar bed

Honger kan ook veroorzaakt worden door vermoeidheid. Dat is vaak de reden dat we ’s avonds regelmatig ongezonde snacks eten. Vlak voor en tijdens je menstruatie kun je hier wat meer last van hebben. Zorg daarom dat je op tijd naar bed gaat.

7. Ga juist wel bewegen

Gebruik je menstruatie niet als excuus om niet te gaan sporten. Juist door te sporten krijg je meer energie en wordt het gemakkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen alles wat lekkers.

8. Zorg voor gezonde alternatieven

Pure chocoladeDenk bijvoorbeeld aan een lekkere fruitsalade of je favoriete eiwitreep met chocolade smaak.
Suiker kun je vaak ook vervangen door kaneel of koekkruiden. Denk bijvoorbeeld aan kaneel of koekkruiden in je koffie, thee of kwark. Hierdoor krijg je wel een lekkere zoete smaak, zonder suiker toe te voegen. Let op: honing bestaat voor 75% uit suiker, dus dat kun je beter niet toevoegen.
Kun je echt niet zonder chocolade? Kies dan voor pure chocolade met een hoog percentage (80%) cacao.

9. Eet extra magnesium

Wetenschappelijk is het nog niet bewezen, maar in de praktijk merk ik dat magnesium kan helpen om je honger gevoel te onderdrukken.  Voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn noten (vooral paranoten) en cacao. Je kunt bijvoorbeeld wat ongezoete cacaopoeder toevoegen aan je koffie, kwark of muesli. Een klein handje noten kan ook helpen. Een supplement gebruiken kan ook. Neem hiervoor een supplement met 200 mg magnesium per dag. Bij voorkeur magnesiumcitraat, dit wordt beter opgenomen dan het goedkopere magnesiumoxide.
Een magnesium tekort kun je herkennen aan onder andere een lusteloos en vermoeid gevoel, kramp in je kuiten, pijn in de nek- en schouderspieren of rugspieren ter hoogte van je nieren en slapeloosheid.

Overleg altijd met je arts of diëtist alvorens te starten met een voedingssupplement.

Meer tips over grip krijgen op je snoep en snaai gedrag vind je ook in mijn blog: 12 tips om te stoppen met snoepen en snaaien.

Heb je aanvullende tips dan hoor ik dat graag! Laat hiervoor een berichtje achter in het reactieveldje onderaan deze pagina.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *